EUP v vaterpolu, 3. dan: Univerza na Primorskem uspešno prestala preizkušnjo pred derbijem s Splitom

EUP v vaterpolu, 3. dan: Univerza na Primorskem uspešno prestala preizkušnjo pred derbijem s Splitom

Vaterpolisti Univerze na Primorskem so tretji dan domačega Evropskega univerzitetnega pokala v Kopru še tretjič razveselili svoje navijače, potem ko so z 10:6 premagali Univerzo za tehnologijo in ekonomijo v Budimpešti.

Primorska zasedba je z odliko prestala današnjo preizkušnjo z neugodnimi Madžari in je po treh kolih točkovno izenačena z vodilno Univerzo v Splitu, s katero se bo pomerila jutri ob 21. uri.

Na preostalih tekmah sta zmagali Univerza v Splitu, ki je bila z 8:5 boljša od Univerze v Lyonu, in Univerza v Beogradu, ki se je znesla nad Univerzo sv. Cirila in Metoda v Skopju (6:16).

Za Primorce odločilen preobrat v drugi četrtini

Začetek tekme je zaznamovala izenačena igra, v kateri so imeli več od igre Madžari. Ti so v tretji minuti napadli z igralcem več, vendar se je v primorskih vratih izkazal Marko Prcać. Domači čuvaj mreže je bil nato 34 sekund kasneje nemočen ob poskusu Gerga Bernule, ki je sprejel podajo z desne strani in iz neposredne bližine zadel za vodstvo z 1:0. Primorci so se ekspresno pobrali po zaostanku in izenačili le 16 sekund kasneje, ko je Rene Černeka izkoristil številčno premoč svojega moštva.

Ekipi sta bili nato poravnani vse do zadnje minute uvodne četrtine, ko so Primorci izgubili žogo v napadu, Madžari so oblegali domača vrata in po zaslugi Petra Kincsesa še drugič povedli.

Domačini so se dobro odzvali na prejeti gol in svojim nasprotnikom vrnili z obrestmi. Drugo četrtino so začeli silovito in v manj kot treh minutah dosegli štiri zaporedne gole za vodstvo s 5:2. Vaterpolisti Budimpešte so ob koncu polčasa zaigrali nekoliko bolje in se do odmora približali na 4:6.

Tretja četrtina je postregla z izenačeno igro in s po enim golom na vsaki strani. Najprej se je moštvo iz Budimpešte približalo z golom Adama Kovacsa, gostitelji pa so svoje vodstvo podvojili 29 sekund kasneje, ko je Rene Černeka uspešno izkoristil petmetrovko za 7:5.

Primorska ekipa je v zadnji četrtini uspešno odbijala napade svoje nasprotnice in se v tretji minuti oddaljila na tri gole prednosti. Akcijo z igralcem več je začel Nikola Ćosić, njegovo podajo pa je v vodstvo z 8:5 pretvoril Peter Brozović. V zaključku dvoboja je nekaterim madžarskim igralcem nekoliko zavrela kri, kar je bila posledica zaostanka in nekaterih dvomljivih sodniških odločitev. A strasti so se hitro pomirile in Primorci so tekmo uspešno pripeljali h koncu, rezultat tekme je bil 10:6.

Domači kapetan Marko Prcać je po tekmi pohvalil svoje soigralce in okrcal nasprotnike, ki so se poslužili neprimernih potez: »Navajeni smo na neugodno madžarsko šolo vaterpola, ki je znana po grobi igri. A mi smo odigrali mirno in nismo nasedli njihovim provokacijam. Po tekmi ostaja nekaj grenkega priokusa, saj se je madžarska ekipa včeraj vrnila proti Lyonu in iztržila neodločen rezultat, danes pa se je odločila, da se ne bo borila do konca,« je povedal Prcać in se ozrl k jutrišnji tekmi s Splitom: »Zelo dobro poznam nasprotno moštvo. Pripada mu vloga favorita, saj so vsi njegovi igralci profesionalci. Mi bomo k tekmi pristopili sproščeno, odigrati pa bomo morali mirno in pametno,« je pred derbijem neporaženih ekip pojasnil primorski kapetan.

Split se je s tretjo zmago utrdil na vrhu

Naslednji nasprotnik Univerze na Primorskem bo vodilna Univerza v Splitu, ki je z 8:5 premagala Univerzo v Lyonu in je ohranila popoln izkupiček.

Hrvaška ekipa si je odločilno prednost priigrala v prvi četrtini, ki jo je dobila s 5:0. Rezultat polčasa je bil 7:1 v prid Splita, ki je v nadaljevanju nekoliko popustil in nasprotnikom dopustil, da je zmanjšal zaostanek, vendar pa zmaga hrvaške zasedbe ni bila nikoli pod vprašajem.

Pri Splitu so za gole poskrbeli štirikratni strelec Krešimir Butić, trikratni strelec Slavko Ćalić in Miljenko Vuko, pri Lyonu pa je izstopal Adrien Liotta z dvema goloma.

Na preostali tekmi je Univerza v Beogradu z visokih 16:6 premagala Univerzo v Skopju in slavila prvo zmago na turnirju. Pri razpoloženih Beograjčanih se je med strelce vpisalo devet igralcev, najučinkovitejša pa sta bila Bogdan Filipović in Željko Arsenović s po tremi goli.

 

REZULTATI ČETRTKOVIH TEKEM

Univerza v Splitu - Univerza v Lyonu 8:5 (5:0, 2:1, 1:2, 0:2)

(Butić 4, Ćalić 3, Vuko 1; Liotta 2, Bect, Payan in Lalmi po 1)

Univerza sv. Cirila in Metoda v Skopju - Univerza v Beogradu 6:16 (1:4, 1:7, 2:3, 2:2)

(Trifunov 3, Ristovski 2, Šutoski 1; Arsenović in Filipović po 3, S. Marković, Šćepanović in Njegovan po 2, I. Marković, Popović, Čabrilo in Mojić po 1)

Univerza za tehnologijo in ekonomijo v Budimpešti - Univerza na Primorskem 6:10 (2:1, 2:5, 1:1, 1:3)

(Kovacs in Pajtok po 2, B. Kincses in P. Kincses po 1; Černeka 3, Brozović in Potočnik po 2, Šulek, Fabič in Jaćimović po 1)

 

LESTVICA:

  1. Univerza v Splitu 3 3 0 0 30:11 9 točk
  2. Univerza na Primorskem 3 3 0 0 33:19 9
  3. Univerza v Lyonu 3 1 1 1 25:19 4
  4. Univerza v Beogradu 3 1 0 2 28:31 3
  5. Univerza za tehnologijo in ekonomijo v Budimpešti 3 0 1 2 16:24 1
  6. Univerza sv. Cirila in Metoda v Skopju 3 0 0 3 14:42 0
Facebook Twitter Google+ Pinterest

Edini slovenski predstavnik v kickboksingu na EUP Oset

16.08.2019, Evropska univerzitetna prvenstva

V Zagrebu je Evropska univerzitetna športna zveza (EUSA) organizirala kar tri evropska univerzitetna prvenstva (EUP) pod skupnim imenom EUP v borilnih športih. Slovenski Univerzi je zastopalo 12 športnikov. Urh Oset...

Beri več

Judoisti na EUP v Zagrebu najvišje do 7. mesta

13.08.2019, Evropska univerzitetna prvenstva

Tudi judoisti so se zbrali v Zagrebu, kjer so tekmovali na evropskem univerzitetnem prvenstvu (EUP) v borilnih športih. Slovenski Univerzi je zastopalo 12 športnikov. Judoisti so bili trije: Tina Pestotnik...

Beri več

V Zagrebu na EUP 8 karateistov in karateistk

12.08.2019, Evropska univerzitetna prvenstva

V Zagrebu je Evropska univerzitetna športna zveza (EUSA) organizirala kar tri evropska univerzitetna prvenstva (EUP) pod skupnim imenom EUP v borilnih športih. Slovenski Univerzi je zastopalo 12 športnikov. Najštevilčnejši so...

Beri več

Hvala in Stanonik na EUP v orientacijskem teku osma

05.08.2019, Evropska univerzitetna prvenstva

V Olomucu na Češkem je bilo organizirano prvo evropsko univerzitetno prvenstvo (EUP) v orientaciji. Slovenijo oz. Univerzo v Ljubljani so zastopali trije študenti Fakultete za strojništvo. Petek Tušar, Simon Stanonik in Gregor Hvala...

Beri več

Ljubljančanke tik pod stopničkami, Primorci na 20. mestu

05.08.2019, Evropska univerzitetna prvenstva

V Portu se je v organizaciji Evropske univerzitetne športne zveze (EUSA) uspešno končalo  4. evropsko univerzitetno prvenstvo v košarki 3x3. Znova so bile v vrhu študentke Univerze v Ljubljani, ki...

Beri več

Ljubljančanke v polfinale, Primorci končali na 20. mestu

03.08.2019, Evropska univerzitetna prvenstva

V Portu so bile v prvih dveh tekmovalnih dneh 4. evropskega univerzitetnega prvenstva v košarki 3x3 odigrane tekme v predtekmovalnih skupinah in tekme v osmini finala. Zadnji dan tekmovanja pa...

Beri več