DUP v šahu 2018/19: Na prvenstvu tako šahovska elita kot amaterji

Dodatne informacije

 • Galerija slik

 • #šah

  DUP v šahu 2018/19: Na prvenstvu tako šahovska elita kot amaterji

  Študentski kampus v Ljubljani je v četrtek, 29. 11. 2018, gostil Državno univerzitetno prvenstvo v šahu 2018/19, na katerem so se udeleženci borili za naslov državnega univerzitetnega prvaka. Tekmovanje je štelo tudi kot delne kvalifikacije za udeležbo na Evropskem univerzitetnem prvenstvu v šahu 2019, ki se bo odvijalo med 24. in 28. julijem 2019 v Budimpešti na Madžarskem.

  Prvenstvo, ki je potekalo po pravilih Svetovne šahovske zveze (FIDE) za hitropotezni šah, je organizirala Slovenska univerzitetna športna zveza (SUSA), izvajalec tekmovanja je bil Šahovski klub En Passant, vodja tekmovanja pa šahovska velemojstrica Ana Srebrnič. Tekmovalci so se v treh kategorijah merili v 11 krogih.

  Na tekmovanju je sodelovalo 50 udeležencev, med drugim tudi tri članice in član državne reprezentance. Za letošnje prvenstvo je bila sicer značilna zelo močna konkurenca med mladimi šahisti, nastopilo je več tekmovalcev kot lani. Čeprav so bile razlike v kvaliteti med najboljšimi igralci in tistimi s spodnjega dela lestvice zelo velike, pa smo bili priča tudi posameznim partijam, ki so jih dobili slabše ratingirani igralci.

  V tekmovalni kategoriji najboljši Skuhala

  V tekmovalni kategoriji je z 9 točkami zmagal FIDE mojster Jernej Skuhala (VSŠ Ptuj), ki je lani zasedel drugo mesto, letos pa se je udeležil Svetovnega univerzitetnega prvenstva v šahu 2019 v Braziliji. Na drugo mesto se je uvrstil državni reprezentant Boris Markoja (Fakulteta za farmacijo, UL), tretji pa je bil Aljoša Tomazini (Medicinska fakulteta, UM).

  »Z rezultatom sem zelo zadovoljen. Po eni strani sem ga tudi pričakoval. Tri kola pred koncem sem imel točko in pol prednosti. Takrat sem že vedel, da bom zmagal. Prelomnica se je zgodila v četrtem kolu, ko sem premagal Borisa Markojo. S to zmago sem dobil dodatno samozavest in sem čutil, da bom dosegel dobro uvrstitev. Moj cilj na šahovskem področju je sicer osvojiti naziv mednarodnega mojstra, rad pa bi tudi dokončal šolanje,« je povedal Skuhala.

  Med dekleti zmagala Špela Orehek

  Doktorska študentka Špela Orehek (Fakulteta za matematiko in fiziko, UL) je z osvojenimi 7 točkami za seboj pustila favoritinje in zmagala v izjemno močni konkurenci. Druga je bila Laura Unuk (Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo, UL), tretja pa Teja Vidic (Medicinska fakulteta, Univerza v Ljubljani).

  »Moram povedati, da uspeha nisem pričakovala, saj so nastopale tudi tri članice državne članske reprezentance. Zato sem prvega mesta še posebej vesela. Igrala sem dobro, zadovoljna sem s svojo igro. Veselim se, da bom drugo leto lahko nastopila na Evropskem univerzitetnem prvenstvu v šahu 2019. Mogoče lahko ponovimo bronasto medaljo izpred dveh let, to bi bil res fantastičen uspeh.«

  Amaterska kategorija

  Že drugič zapored so udeleženci lahko nastopili tudi v amaterski kategoriji. Ta je namenjena je študentom, ki nimajo veliko izkušenj s tekmovanj, vseeno pa radi igrajo šah. Pomembno je, da se med seboj lahko pomerijo igralci s podobno mero znanja.Na prvo mesto se je v amaterski kategoriji s 6 točkami uvrstil Miha Šlebir (Fakulteta za družbene veda, UL), ki se je tekmovanja udeležil prvič. Drugi je bil Jure Hanželič (Medicinska fakulteta, UM), tretji pa Tadej Poljanšek (Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo, UL).

  "Nikoli še nisem bil na šahovskem turnirju, tokratno prvenstvo pa se mi je zdelo dobra priložnost za novo izkušnjo. Šah imam rad, ker je igra z dokaj preprostimi pravili, pa vendar je zelo kompleksen. Na današnjem turnirju smo igrali pošteno, brez problemov, partije so bile zanimive, » je povedal Šlebir.

  Šah ima vsestranske koristi

  Ana Srebrnič, ki že vrsto let vodi tekmovanje, pred tem pa se ga je udeleževala kot tekmovalka, je ocenila, da je tekmovanje iz leta v leto močnejše: »Nastopa veliko reprezentantk, velemojstrov, mednarodnih mojstrov. Na prvenstvo prihaja šahovska elita, to pa omogoča drugim šahistom, da se pomerijo z njimi in morda celo osvojijo kakšno točko.

  Rezultati DUP v šahu 2018/19

  Tekmovalna kategorija, študentje:

  1. Jernej Skuhala (Višja strokovna šola ŠC Ptuj)
  2. Boris Markoja (Fakulteta za farmacijo/Univerza v Ljubljani)
  3. Aljoša Tomazini (Medicinska fakulteta/Univerza v Mariboru)

  Tekmovalna kategorija, študentke:

  1. Špela Orehek (Fakulteta za matematiko in fiziko/Univerza v Ljubljani)
  2. Laura Unuk (Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo/Univerza v Ljubljani)
  3. Teja Vidic (Medicinska fakulteta/Univerza v Ljubljani)

  Amaterska kategorija:

  1. Miha Šlebir (Fakulteta za družbene vede/Univerza v Ljubljani)
  2. Jure Hanželič (Medicinska fakulteta/Univerza v Mariboru)
  3. Tadej Poljanšek (Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo/Univerza v Ljubljani)

  Osnovni podatki o tekmovanju:

  Organizator tekmovanja: Slovenska univerzitetna športna zveza (SUSA);

  Datum izvedbe tekmovanja:četrtek, 29. 11. 2018;

  Kraj izvedbe tekmovanja: Študentski kampus, Pivovarniška 6, 1000 Ljubljana;

  Izvajalec tekmovanja: Šahovski klub En Passant;

  Vodja tekmovanja: šahovska velemojstrica Ana Srebrnič;

  Število udeležencev: 50.

  Facebook Twitter Google+ Pinterest

  DUP v šahu 2018/19: Na prvenstvu tako šahovska elita kot amaterji

  30.11.2018, Državna univerzitetna prvenstva

  Študentski kampus v Ljubljani je v četrtek, 29. 11. 2018, gostil Državno univerzitetno prvenstvo v šahu 2018/19, na katerem so se udeleženci borili za naslov državnega univerzitetnega prvaka. Tekmovanje je...

  Beri več

  DUP v curlingu 2018/19: Moštvo “Fakulteta za šport” s taktično igro do naslova v…

  13.11.2018, Državna univerzitetna prvenstva

  V Ledeni dvorani Zalog v Ljubljani se je zaključilo Državno univerzitetno prvenstvo v curlingu za študijsko leto 2018/19, ki je potekalo 5. in 12. novembra 2018. Na prvenstvu se je...

  Beri več

  Za nami prvi del Državnega univerzitetnega prvensva v curlingu 2018/19

  05.11.2018, Državna univerzitetna prvenstva

  Ledena dvorana Zalog na Hladilniški poti 36 v Ljubljani je v ponedeljek, 5. novembra 2018, gostila prvi del Državnega univerzitetnega prvenstva v curlingu za študijsko leto 2018/19. Po uradnem treningu...

  Beri več

  Razpis Državnega univerzitetnega prvenstva v šahu 2018/19

  30.10.2018, Državna univerzitetna prvenstva

  Slovenska univerzitetna športna zveza (SUSA) bo v četrtek, 29. 11. 2018, organizirala Državno univerzitetno prvenstvo v šahu 2018/19, na katerem se bodo udeleženci borili za naslov državnega univerzitetnega prvaka.

  Beri več

  Razpis državnega univerzitetnega prvenstva v curlingu 2018/19

  15.10.2018, Državna univerzitetna prvenstva

  Dvorana Zalog na Hladilniški poti 36 v Ljubljani bo 5. in 12. novembra 2018 gostila Državno univerzitetno prvenstvo v curlingu za študijsko leto 2018/19. V ponedeljek, 5. 11. 2018, bo...

  Beri več

  Kljub premoči Primorcev zmaga moštva Univerze v Ljubljani

  05.10.2018, Državna univerzitetna prvenstva

  V finalnem obračunu Državnega univerzitetnega prvenstva v košarki 3x3, ki ga je v petek, 5. 10. 2018, gostil Študentski kampus na Pivovarniški ulici 6 v Ljubljani, je moštvo študentov Univerze...

  Beri več