Prostovoljstvo krepi skupne vrednote in zagotavlja družbeno povezanost
Avtor: EUSA

Prostovoljstvo krepi skupne vrednote in zagotavlja družbeno povezanost

Peti december je Mednarodni dan prostovoljstva, ki letos poteka pod geslom Prostovoljci tukaj in povsod pomagajo prvi.

Mednarodni dan prostovoljstva je v veljavi od leta 1985, ko ga je Organizacija združenih narodov razglasila na 40. zasedanju generalne skupščine, ta dan pa je namenjen predvsem promociji prostovoljnega dela.

Slovenski premier Miro Cerar je o prostovoljstvu povedal, da je dejaven izraz participacije v civilni družbi, saj krepi skupne vrednote, zagotavlja družbeno povezanost in je zato izrednega pomena za družbo in državo, prostovoljci v Sloveniji pa naj bi vedno znova pokazali, da so v prvih vrstah pri oskrbi pomoči potrebnih. Glede na skupno poročilo o prostovoljstvu v Sloveniji za leto 2016 je bilo največ prostovoljskega dela opravljenega na področju socialne dejavnosti, in sicer skoraj 62,5 odstotka vseh prostovoljskih ur.

»Leta 2016 je bilo opravljenih skoraj 11 milijonov ur prostovoljskega dela, kar zelo jasno kaže, kako velik, a še ne dovolj izkoriščen potencial za socialni in gospodarski razvoj ima prostovoljstvo,« je dodal Cerar.

Slovenska filantropija ob Mednarodnem dnevu prostovoljstva danes Ljubljani pripravila 11. Slovenski kongres prostovoljstva, njegova tema pa je bila mentorska podpora prostovoljcem.

Prostovoljci bodo ključni tudi na EUG 2018 in SUP 2018

Prostovoljci imajo pomembno vlogo tudi na področju univerzitetnega športa, saj imajo zelo pomembno vlogo pri organizaciji vseh vrst dogodkov. In prihodnje leto bo zelo pestro, saj bo na sporedu kar 34 Svetovnih univerzitetnih prvenstev in tudi Evropske univerzitetne igre v Coimbri, kjer bodo organizatorji potrebovali pomoč prostovoljnih delavcev.

Za več informacij se lahko obrnete tudi na Slovensko univerzitetno športno zvezo (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.).

Facebook Twitter Google+ Pinterest