Prostovoljci so nepogrešljivi pri izvedbi pomembnih športnih prireditev

Prostovoljci so nepogrešljivi pri izvedbi pomembnih športnih prireditev

Na sedežu Univerzitetne športne zveze Primorske (UŠZP) v Kopru je v ponedeljek, 9. julija 2018, Tjaša Arko s Slovenske filantropije na dveurnem predavanju predstavila novosti na področju prostovoljstva. Sporazum o sodelovanju med Slovensko univerzitetno športno zvezo (SUSA) in Slovensko filantropijo namreč omogoča članicam SUSA, da se lahko izobražujejo na področju prostovoljstva.

UŠZP bo v Kopru leta 2019 gostila Evropsko univerzitetno prvenstvo v odbojki na mivki 2019 in Evropsko univerzitetno prvenstvo v vaterpolu 2019, naslednje leto pa Svetovno univerzitetno prvenstvo v floorballu 2020, že letos pa pomagajo pri organizaciji triatlona I FEEL SLOVENIA IRONMAN 70.3. Za izvedbo vseh teh projektov pa so nepogrešljivi prostovoljci.

Tjaša Arko je na predavanju spregovorila o tem, na kakšen način organizacije lahko sodelujejo s prostovoljci: kako vzpostavi stik z njimi, jih motivirati, nagrajevati, kako z njimi ohranjati stike. Predstavila je primer dobre in primer slabe prakse. Primer dobre prakse pomeni pravočasno načrtovanje oziroma predvidevanje dela, ki ga bodo opravili prostovoljci in dodelitev dela na osnovi njihovih kompetenc. Podala je tudi kar nekaj interpretacij oziroma nasvetov s področja zakonodaje. Organizacije, ki sodelujejo s prostovoljci morajo imeti v mislih več dejavnikov: sklenitev dogovora, zavarovanje, načrtovanje dejavnosti, evalvacije, predvsem pa so po besedah Arkove prostovoljci dodana vrednost nekega dogodka. Ne opravljajo le dela, ki bi storil nekdo drug in bi bil lahko zato plačan, ampak opravljajo prostovoljno delo, ki je nadstandard za organizacijo.

Tovrstno predavanje je bil prvi korak k izobraževanju na področju sodelovanja s prostovoljci. UŠZP jeseni načrtuje nova predavanja s tega področja.

Fotografija: mag. Patrik Peroša

Facebook Twitter Google+ Pinterest