12. kongres prostovoljstva

12. kongres prostovoljstva

V prostorih Hiše Evropske unije je Slovenska filantropija organizirala 12. kongres prostovoljstva. Na mednarodni dan prostovoljstva je bil dan kot nalašč za povezovanje nevaldnih in prostovoljsih organizacij. Glavna tema tokratnega kongresa je bila merjenje učinkov prostovoljstva. Slišali smo veliko primerov dobre prakse, med drugim tudi  ''Vpliv prostovoljskih aktivnosti na zaposljivost mladih'', ki ga podira evropski program Erazmus +. Udeleženci kongresa so imeli priložnost izmenjati svoje izkušnje in spoznati delo drugih organizacij, ki se ukvarjajo s podobnimi dejavnostmi in spodbujajo prostovoljstvo.

Tudi Slovenska univerzitetna športna zveza (SUSA) je že več let članica Slovenske filantropije, zato je bilo zanimivo izmenjati izkušnje iz prostovoljstva, ki ga SUSA goji predvsem na domačih športnih prireditvah in programih pod okriljem SUSA. Na mednarodnem področju je naša organizacija dejavna tudi v programu FISU prostovoljstva, kjer imamo svojega predstavnika.

Na 12. kongresu prostovoljstva so slišali veliko pozitivnih primerov iz prakse, kot so Gluhi strežejo v planinskih kočah, Učinki inkluzivnega prostovoljstva, Vpliv prostovoljskih aktivnosti na zaposljivost mladih …

Na kongresu so se udeleženci vprašali zakaj so potrebna merjenja v prostovoljskem delu? Na to temo je predavala izr. prof. dr. Eva Boštjančič, univ. dipl. psih., vodja katedre za psihologijo dela in organizacije, Oddelek za psihologijo, Filozofska fakulteta, Univerza v Ljubljani, ki je predstavila temo Raziskovanje pomena in smiselnosti merjenja učinkov v prostovoljstvu

Poleg okroglih miz in izmenjave mnenj pa so udeleženci kongresa izvolili tudi novo Etično komisijo za štiriletni mandat od 2019 do 2024. 

Facebook Twitter Google+ Pinterest