SUP v olimpijskem dviganju uteži 2018: Ribaričeva in Škedelj dosegla 9. in 11. mesto

V mestu Biala Podlaska na Poljskem je od 20. do 23. septembra 2018 potekalo Svetovno univerzitetno prvenstvo v olimpijskem dviganju uteži 2018. Med 200 udeleženci iz 27 držav, ki so se pomerili v disciplinah poteg in sunek, sta bila tudi slovenska univerzitetna reprezentanta Neža Ribarič (University of Lancaster), ki je v kategoriji do 63 kg dosegla 11. mesto, in Jure Škedelj (Univerza v Ljubljani, Medicinska fakulteta), ki je dvigoval uteži v kategoriji do 105 kg in na koncu iztržil 9. mesto.

Več

Nočni tek po stopnicah na Kalvarijo

V petek, 5. oktobra 2018, se bo v Mariboru odvijal tradicionalni Nočni tek po stopnicah na Kalvarijo. Udeleženci teka bodo morali premagati 454 stopnic, ki vodijo na grič na severni strani Maribora, sicer vsakodnevni rekreativni poligon mnogim Mariborčanom. Dogodek, ki bo potekal že deveto leto zapored, bo brezplačen, vsak tekač pa bo prejel darilno vrečko, tudi otroci. Prireditev se bo začela ob 18. uri.

Več

Sončni vzhod na Šmarni gori na praznik študentskega športa

Ko smo se ob 5.45 zbrali na parkirišču v Tacnu, je bila še okoli nas še temna noč. Študenti, zaposleni in vsi, ki nam študentski šport veliko pomeni, smo se nato z baterijami v rokah podali proti vrhu Šmarne gore, kjer smo skupaj počakali na sončni vzhod ter na ta način počasnili mednarodni dan študentskega športa.

Več

SUP v olimpijskem dviganju uteži 2018: Ribaričeva in Škedelj pred novim izzivom

Svetovno univerzitetno prvenstvo v olimpijskem dviganju uteži 2018 bo od 20. do 23. septembra 2018 potekalo v mesto Biala Podlaska na vzhodu Poljske. Udeležilo se ga bo 200 predstavnikov iz 27 držav. Slovenijo bosta na tekmovanju v mestu, ki leži ob reki Krzna in ki ima nekaj manj kot 60 tisoč prebivalcev, zastopala Jure Škedelj (Univerza v Ljubljani, Medicinska fakulteta) in Neža Ribarič (Lancaster University).

Več

SUP v šahu 2018: Kitajsko in češko zmagoslavje v Braziliji

V mestu Aracaju v Braziliji se je po 9 odigranih šahovskih kolih končalo Svetovno univerzitetno prvenstvo v šahu 2018, na katerem se je pomerila študentska šahovska smetana iz 13 držav. Na tekmovanju, ki je potekalo od 12. do 19. septembra 2018 in ki se ga je v moški konkurenci udeležilo 26 igralcev, od tega dva velemojstra in kar 14 mednarodnih mojstrov, v ženski konkurenci pa 24 šahistk, med njimi so bile tri velemojstrice, pet mednarodnih mojstric in šest FIDE mojstric, so nastopili tudi slovenski študenti športniki: Špela Kolarič (Univerza v Ljubljani, Ekonomska fakulteta) in Barbara Skuhala (Višja strokovna šola Ekonomska šola Murska Sobota) med dekleti, med tekmovalci pa nas je zastopal Jernej Skuhala (VŠP - Visoka šola Ptuj).

Več

Aktivno v Evropski teden športa

Že četrto leto je pred nami Evropski teden športa, ki se bo letos odvijal med 23. in 30. septembrom 2018. Projekt, ki poteka pod geslom #BeActive, je na pobudo Evropske komisije nastal s ciljem, da bi k telesni dejavnosti spodbudili vse ljudi, ne le med tednom športa, pač pa skozi vse leto. Evropski teden športa je namenjen vsem, ne glede na starost, izobrazbo ali telesno pripravljenost. Je priložnost, da posamezniki preizkusijo različne vadbe in najdejo tiste, ki so zanje najbolj primerne.

Športna aktivnost prinaša mnoge rešitve za probleme današnjih generacij Evropejcev. Pomanjkanje gibanja namreč povečuje tveganja za različne bolezni in povzroča gospodarske stroške. Šport in telesna dejavnost lahko pripomoreta k dobremu počutju državljanov, za posameznike pomenita zabavo in sprostitev. Šport je lahko tudi sredstvo za socialno vključevanje, širjenje sporočila strpnosti in krepitev državljanstva ter povezanosti po Evropski uniji.

Tudi v letu 2018 je naloga nacionalnega koordinatorja pri projektu Evropski teden športa zaupana Olimpijskemu komiteju Slovenije - Združenju športnih zvez, katerega članica je tudi Slovenska univerzitetna športna zveza (SUSA). Teden prej bo letos potekal tudi Evropski teden mobilnosti in pri skupnih prizadevanjih se bo OKS - ZŠZ povezal z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvom za zdravje, Ministrstvom za kulturo, Ministrstvom za okolje in prostor, Ministrstvom za infrastrukturo in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje ter številnimi strokovnimi in športnimi organizacijami.

Že drugič bo Evropski teden športa potekal vzporedno s programom Dober tek Slovenija, Nacionalnim programom o prehrani in telesni dejavnosti. Novost letošnjega leta pa bo povezovanje s kulturo v okviru projekta Umetnost, šport in dediščina, ki se bo odvijal v obliki različnih ustvarjalnih delavnic.

Čeprav se delež telesno dejavnih prebivalcev Slovenije v splošnem povečuje, v Evropski uniji pa ostaja na enaki ravni, bi  morali postati vsakodnevno bolj  telesno dejavni. Čas je za akcijo!

Več

Svetovno univerzitetno prvenstvo v šahu 2018

Obalno brazilsko mesto Aracaju bo od 12. do 18. septembra 2018 gostilo Svetovno univerzitetno prvenstvo v šahu 2018, na katerem se bo pomerilo 24 šahistk in 26 šahistov iz 13 držav. Letos bomo priča že petnajste izvedbe tega mednarodnega tekmovanja.

Več

SUSA se je predstavila na Festivalu nevladnih organizacij LUPA

V četrtek, 13. septembra 2018, je med 10. in 18. uro na Prešernovem trgu, Tromostovju in na Stritarjevi ulici v Ljubljani potekal Festival nevladnih organizacij LUPA. Na festivalu so se  nevladne organizacije predstavile na stojnicah in s pestrim spremljevalnim programom. Pred Prešernovim spomenikom je potekal živi program, delavnice pa so se odvijale pred in med stojnicami, novost pa  jetokrat predstavljala možnost pogovorov, debat in seminarjev.

Več

Ob sončnem vzhodu na Šmarno goro!

V počastitev mednarodnega dne univerzitetnega športa bo Slovenska univerzitetna športna zveza (SUSA) v okviru projekta Mladi za mlade 20. septembra 2018 organizirala pohod na Šmarno goro ob sončnem vzhodu.

Več