Forum o spolnem nasilju v športu

Forum o spolnem nasilju v športu

V četrtek, 5. aprila 2018, je v Ljubljani potekal forum o spolnem nasilju v športu z naslovom Glasovi za resnico in dostojanstvo (Spolne zlorabe v športu). Forum je del evropskega projekta Voice Slovenija o ozaveščanju o spolnih zlorabah v športu. V projekt se je vključila tudi Slovenska univerzitetna športna zveza (SUSA). Prof. dr. Mojca Dupona Topič s Fakultete za šport je povedala, da so spolne zlorabe v športu slabo raziskano področje tako v Sloveniji kot tudi v drugih državah.

 »Šport pa je posebej občutljiv, saj je v športu pogosto prisoten fizični stik. Tudi v športni borbi gredo športniki čez mejo. Hierarhija je zelo močna. Trener je tisti, ki omogoča razvoj kariere in tudi športnik je pripravljen včasih iti prek lastnega dostojanstva za uspeh," je dejala Dupona Topičeva.

V Sloveniji so se v ozaveščanje o spolnem nasilju v športu vključili tudi športniki, biatlonec Klemen Bauer, nekdanji košarkar Jaka Lakovič, rokometna vratarka Miša Marinček in nekdanja judoistka Raša Sraka Vukovič.

V Sloveniji ljudje neradi razkrivajo svojo zasebnost, tako tudi športniki ne želijo javno povedati, da so bili žrtve spolnega nasilja, zato je raziskovanje te tematike lahko še posebej zapleteno. Raziskava je v Sloveniji sicer pokazala na model, v katerem so mlade športnice žrtve predvsem trenerjev.

Voice je projekt, v katerem želijo raziskovalci podatke pridobiti s pomočjo pričevanj žrtev spolnega nasilja v športu. Na ta način bi lahko ustvarili platformo, ki bi omogočala izmenjavo znanja in izobraževalnih sredstev o tej tematiki. Končni cilj projekta pa je krepitev sposobnosti športne skupnosti v spopadu s spolnim nasiljem in predvsem povečanje integritete v športu.

Direktor direktorata za šport Boro Štrumbelj je predstavil možnosti, ki so športnikom pri nas že na voljo. V Sloveniji že deluje varuh športnikovih pravic Rožle Prezelj, na voljo je aplikacija Olimpijskega komiteja Slovenije "žvižgač", prav zdaj pa se v izobraževanje športnih delavcev vključuje tudi etika v športu.

 Foto: SiolNET

Facebook Twitter Google+ Pinterest