EUP Koper: V odbojki na mivki prevlada Avstrijcev

EUP Koper: V odbojki na mivki prevlada Avstrijcev

Koper je pretekli teden gostil dve evropski univerzitetni prvenstvi (EUP). Na novih igriščih za odbojko na mivki v Kopru je bilo izpeljano evropsko univerzitetno prvenstvo v odbojki na mivki. Organizatorjem je kljub poletnem terminu precej ponagajalo vreme, a so celotno prvenstvo pospravili pod streho. Največ veselja so si priigrali avstrijski športniki, ki so zmagali tako v moški kot v ženski konkurenci. 

96 odbojkarjev in odbojkaric na mivki iz 24 evropskih držav je kljub ekstremnim razmeram od ponedeljka zjutraj do petka po urniku odigrali vse predvidene dvoboje, zalomilo pa se je prav na zadnji tekmi - v finalu moškega dela univerzitetnega prvenstva. Da bi bila ironija še večja, je do prekinitve prišlo na začetku drugega seta dvoboja, ko je do konca celotnega prvenstva manjkalo le še nekaj minut. Po petih dneh izjemno hude vročine je se z italijanskih Alp privalila nevihta z uvodnim sunkom tramontane, ko je v 20 sekundah veter narasel od 0 do približno 80 km na uro. Škoda za vse prisotne gledalce, saj so v prvem setu finala spremljali najbolj vrhunsko predstavo turnirja.

Po prekinitvi finala so organizatorji in sodniki počakali na prizorišču z upanjem, da se vreme umiri. Končna odločitev, da se tekma ne nadaljuje, pa je bila sprejeta zelo pozno - šele malo pred polnočjo. A so se pristojni na koncu vsaj odločili za najboljšo možno rešitev, ki je zadovoljila vse in sicer so prvo mesto razdelili med oba avstrijska para. Tako sta zmagala Peter Eglseer in Florian Schnetzer (University of Linz) ter Felix Friedl in Maximilian Trummer (University of Graz).

''Seveda sem vesel zlate medalje. Rad bi se zahvalil vsem, ki ste se v tej vročini trudili, da ste nam omogočili igranje na tem Evropskem univerzitetnem prvenstvu. Bili ste super. To je bila moja zadnja tekma v študentski konkurenci, a se na žalost na koncu zaradi vremena ni končala tako, kot smo mislili,'' je z nekaj grenkega priokusa zaradi dolgotrajnega čakanja na razplet povedal zmagovalec Florian Schnetzer.

V malem finalu za tretje mesto sta sicer Patrikas Stankevicius in Audrius Knasas (Lithuanian Sports University) z 21:18 in 21:14 premagala Aleksandra Poznańskega in Kamila Radzikowskega (Poznan University of Life Sciences).

Tudi v ženski konkurenci je bila podelitev zaradi slabega vremena opravljena kar v pisarni vodstva tekmovanja. Pred tem sta izjemno napeto tekmo za prvo mesto dobili Eva Pfeffer in Franziska Friedl (Wienna University), ki sta z 18:21, 21:12 in 15:11 premagali Izabelo BŁasiak in Paulo SŁonecko (University of Warsaw).

V ženskem dvoboju za tretje mesto je bil litvansko-ukrajinski par Vytene Vitkauskaite Oksana Rusnachenko (Vytautas Magnus University) z 21:15 in 21:11 boljši od turške naveze Aleyne Vence-Selin Yurtsever (Balikesir University).

Dvojno Evropsko univerzitetno prvenstvo, ki ga je gostil Koper, se je tako zaključilo. Prisotnim bo ostalo v spominu kot pestro, naporno a predvsem prijetno doživetje. Organizatorji iz Univerzitetne športne zveze Primorske so skupaj s Slovensko univerzitetno športno zvezo, Mestno občino Koper in Študentsko organizacijo Univerze na Primorskem izpeljali uspešno, čeprav je bil termin obeh prireditev, zaradi viška turistične sezone in klimatskih razmer, najslabši možen termin v celotnem letu.

Posebna zahvala pa gre vsem sponzorjem, neutrudnim prostovoljcem, Odbojkarskemu klubu Luka Koper, Atletskemu klubu Koper, ŠD Partizan Koper in Teniškemu klubu Koper, ki so vsak na svoj način pripomogli k uspešnem zaključku prireditev.

SJ
Foto:  Leon Žibret

Facebook Twitter Google+ Pinterest

Edini slovenski predstavnik v kickboksingu na EUP Oset

16.08.2019, Evropska univerzitetna prvenstva

V Zagrebu je Evropska univerzitetna športna zveza (EUSA) organizirala kar tri evropska univerzitetna prvenstva (EUP) pod skupnim imenom EUP v borilnih športih. Slovenski Univerzi je zastopalo 12 športnikov. Urh Oset...

Beri več

Judoisti na EUP v Zagrebu najvišje do 7. mesta

13.08.2019, Evropska univerzitetna prvenstva

Tudi judoisti so se zbrali v Zagrebu, kjer so tekmovali na evropskem univerzitetnem prvenstvu (EUP) v borilnih športih. Slovenski Univerzi je zastopalo 12 športnikov. Judoisti so bili trije: Tina Pestotnik...

Beri več

V Zagrebu na EUP 8 karateistov in karateistk

12.08.2019, Evropska univerzitetna prvenstva

V Zagrebu je Evropska univerzitetna športna zveza (EUSA) organizirala kar tri evropska univerzitetna prvenstva (EUP) pod skupnim imenom EUP v borilnih športih. Slovenski Univerzi je zastopalo 12 športnikov. Najštevilčnejši so...

Beri več

Hvala in Stanonik na EUP v orientacijskem teku osma

05.08.2019, Evropska univerzitetna prvenstva

V Olomucu na Češkem je bilo organizirano prvo evropsko univerzitetno prvenstvo (EUP) v orientaciji. Slovenijo oz. Univerzo v Ljubljani so zastopali trije študenti Fakultete za strojništvo. Petek Tušar, Simon Stanonik in Gregor Hvala...

Beri več

Ljubljančanke tik pod stopničkami, Primorci na 20. mestu

05.08.2019, Evropska univerzitetna prvenstva

V Portu se je v organizaciji Evropske univerzitetne športne zveze (EUSA) uspešno končalo  4. evropsko univerzitetno prvenstvo v košarki 3x3. Znova so bile v vrhu študentke Univerze v Ljubljani, ki...

Beri več

Ljubljančanke v polfinale, Primorci končali na 20. mestu

03.08.2019, Evropska univerzitetna prvenstva

V Portu so bile v prvih dveh tekmovalnih dneh 4. evropskega univerzitetnega prvenstva v košarki 3x3 odigrane tekme v predtekmovalnih skupinah in tekme v osmini finala. Zadnji dan tekmovanja pa...

Beri več