EUI: Zapravljeni priložnosti proti Srbom in 7 trojk Litovcev

EUI: Zapravljeni priložnosti proti Srbom in 7 trojk Litovcev

Ekipa Univerze na Primorskem v košarki 3x3 je na Evropskih univerzitetnih igra končala s tekmovanjem, kjer se kljub dobrim predstavam ni izšlo po načrtih. Po zapravljenih priložnostih za zmago proti Srbom, kar bi ji prineslo prvo mestov v skupini je v portugalski Coimbri odigrala tudi tekmo šestnajstine finala in naletela na ostrostrelsko preveč razpoložene Litovce.

Zasedba Univerze na Primorskem v postavi Aleks Cvetičanin, Matija Radanović, Andrej Volk in Tim Škerbec je po nesrečnem uvodnem porazu z univerzo iz Rouena zapored nanizala tri zmage. Najprej je bila prvi dan tekmovanja s 14:10 boljša od portugalske univerze iz Minha, potem je podobno zanesljivo, čeprav ne prav zlahka, ugnala madžarsko Univerzo za telesno vzgojo s 17:12. »Tekma je bila borbena in kar napeta. Bilo je prisotne veliko živčnosti, ampak če potegnemo črto, smo se držali ciljev, ki smo si jih zadeli in sedaj moramo v takem ritmu tudi nadaljevati,« je po srečanju povedal Matija Radanović.

Drugi dan dvobojev skupini A se je začel še bolj napeto, saj so Primorci dopoldan premagali Univerzo Dunaj z 11:9, pri čemer je izjemno izenačeno tekmo odločila 'trojka' Tima Škerbca tik pred iztekom igralnega časa.

»Občutki po zmagi so super, končno nas je po dolgem času tudi malo pogledala sreča. Igrali smo kolektivno, dobro v obrambi in mislim, da smo tudi zasluženo zmagali,« je dejal zadovoljni strelec odločilnega koša Tim Škrebec.        

Za konec nastopov v skupini A je bil na vrsti še prestižni dvoboj z Univerzo Beograd, ki je odločal o prvem mestu v skupini A. Vsi slovenski ljubitelji košarke dobro vedo, kaj v svetovnem merilu pomeni srbska košarkaška šola, zato so bila pričakovanja še toliko večja.

Srbi so v večerno tekmo v stopili kot favoriti, saj so bili do tega srečanja še neporaženi in zato prvi v skupini, dosegli pa so tudi največ košev. Toda košarkarji UP so jim bili tokrat povsem enakovredni in tudi povedli so z 11:8, kar je bila najvišja razlika na dvoboju. Srbi so nato ujeli Slovence, jih prehiteli, a se naši niso dali in izsilili so podaljšek. Redni del se je končal z 18:18, v podaljšku pa je naše spet zapustila sreča, tako da so Beograjčani zmagali z 20:19.

»V podaljšku se igra, dokler nekdo ne doseže dve točki. Imeli smo met za zmago, Andrej Volk je poskusil s trojko, a je žoga skakala po obroču in se odbila ven. Potem sta obe ekipi dosegli po točko, nakar smo mi zapravili še eno priložnost za zmago. Srbi pa svoje prve niso,« je pojasnil vodja ekipe UP Boštjan Lešnik.

Žal so se zaradi teh zapravljenih priložnosti namesto skoka na prvo mesto skupine A naši zdrsnili celo na četrto mesto. Čudna (ali celo kar neumna) pravila tekmovanja namreč ob enakem številu zmag za prvi kriterij v skupni razvrstitvi predvidevajo število doseženih košev in ne skupno razliko danih in prejetih košev, ali pa razliko danih in prejetih košev na medsebojnih tekmah ekip z enakim številom točk.

Univerza na Primorskem je torej v skupini A zbrala 6 točk, enko kot univerzi iz Dunaja in Ruena, na koncu pa je potegnila kratko in za nasprotnike v nočni šestnajstini finala dobila izjemno kakovostno litvansko univerzo Vytautas Magnus.

Z morebitno zmago nad vedno neugodnimi Litovci bi se naši elegantno vrnili v boj za medalje, a so severnjaki bolje začeli tekmo, nato so se strelsko razigrali z razdalje in s sedmimi zadetimi trojkami povedli z neulovljivih 18:10. Nepopustljivi Primorci so sicer potem prepolovili razliko, a so Litovci brez nepotrebnih tveganj le prišli do zmage z 21:15. »Litovsko ekipo poznamo že z EUG na Reki in je zelo kakovostna, saj je že osvojila tudi košarkarsko zlato. Nazadnje so nas premagali po sporni sodniški odločitvi, tokrat so nas res nadigrali,« je strnil misli trener ekipe UP Seit Demiri.  

Košarkarska ekipa 3x3 UP se bo tako sedaj borila za uvrstitve od 9. do 14. mesta, vseeno pa si fantje zaslužijo čestitke, saj so res dali vse od sebe.

Udeležbo na 4. EUI so podprli: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Študentska organizacija Slovenije, Assistance Coris, STA potovanja, Univerza v Ljubljani, Univerza v Mariboru in Univerza na Primorskem.

Facebook Twitter Google+ Pinterest

EUI: V Coimbri so se končale 4. evropske univerzitetne igre

30.07.2018, Evropske univerzitetne igre

Po 15 dneh športnih bojev so se z zaključno slovesnostjo končale 4. evropske univerzitetne igre, ki so od 15. do 28. julija 2018 potekale v mestu Coimbra na Portugalskem. Gre...

Beri več

EUI: Dobri nastopi košarkarjev UP na 4. evropskih univerzitetnih igrah

29.07.2018, Evropske univerzitetne igre

Košarkarska moška reprezentanca Univerze na Primorskem se je na 4. evropskih univerzitetnih igrah v Coimbri na Portugalskem izkazala s solidnimi nastopi. Izbrani vrsti pod vodstvom Boštjana Lešnika je za las...

Beri več

EUI: Kljub porazu Primorci suvereno v četrtfinale

24.07.2018, Evropske univerzitetne igre

Košarkarji Univerze na Primorskem so v torek, 24. julija 2018, odigrali še zadnjo tekmo v predtekmovalni skupini A. Po zmagah proti Univerzi v Coimbri in proti madžarski Univerzi Miskolc so...

Beri več

EUI: Primorski košarkarji boljši od domačinov

24.07.2018, Evropske univerzitetne igre

Na Evropskih univerzitetnih igrah, ki potekajo v Coimbri, so na svojem drugem srečanju v skupini A košarkarji Univerze na Primorskem (UP) v ponedeljek, 23. julija 2018, v podaljšku s 85...

Beri več

EUI: Košarkarji Univerze na Primorskem že s prvo zmago v skupini A

23.07.2018, Evropske univerzitetne igre

Z žrebom za nastope v košarki so na Evropskih univerzitetnih igrah v soboto, 21. julija 2018, določili skupine za tekmovanje v tej panogi, ki bo v Coimbri potekalo od 22...

Beri več

EUI: Odbojkarice Univerze iz Maribora z zmago proti tekmicam z Univerze iz Porta…

20.07.2018, Evropske univerzitetne igre

Študentke Univerze v Mariboru so končale svoje nastope v odbojki na Evropskih univerzitetnih igrah v Coimbri s končnim 13. mestom. Na zadnjem srečanju se je izbrana vrsta pod vodstvom Iris...

Beri več