Samide in Čuferjeva znova prva osvojila Ljubljanski grad

Dodatne informacije

 • Galerija slik

 • Samide in Čuferjeva znova prva osvojila Ljubljanski grad

  V Ljubljani je v ponedeljek, 22. maja, potekal 24. DECATHLON Študentski tek na grad. Na letošnji izvedbi tradicionalnega tekmovanja, ki poteka od Prešernovega trga do Ljubljanskega gradu, sta med študenti še drugo leto zapored zmagala Jan Samide (Fakulteta za šport) in Ana Čufer (Filozofska fakulteta).

  Na letošnji prireditvi je nastopilo 1577 tekačev in tekačic, ki se, kot je to v navadi, niso zgolj pomerili v teku, temveč so poskrbeli tudi za dobrodelnost, saj so pod geslom »Sem študent in pomagam« zbrali več kot 1,5 tone prehrambenih izdelkov in še nekaj šolskih potrebščin za slovenske družine v stiski.

  Organizatorji tekmovanja so tekmovalce zbrali na Prešernovem trgu, kjer so pred samim štartom poskrbeli za ustrezno ogrevanje, nato pa se je ob 19. uri začelo zares.

  Najhitrejši tekači so ciljno črto prečkali v manj kot osmih minutah in pol. Med študenti je bil znova najboljši branilec naslova Jan Samide s Fakultete za šport (8:21), ki je za osem sekund prehitel Davorina Cimermančiča s Fakultete za strojništvo (8:29), tretji pa je bil Luka Kramarič z Biotehniške fakultete (8:34).

  Izkušeni tekač Jan Samide je v zadnjih treh letih vselej igral pomembno vlogo na Študentskem teku na grad, saj ni bil nikoli slabši kot drugi – leta 2015 je zaostal le za Davorinom Cimermančičem, nato pa dvakrat zmagal – pri čemer je letos kljuboval tudi utrujenosti:

  »Moj letošnji cilj je bila ubranitev naslova in ne izboljšanje časa, saj sem imel pretekli teden poleg rednih treningov (teh na teden opravi vsaj deset, op. p.) še nastop na sobotnem polmaratonu v Radencih, vendar pa sem se do ponedeljka uspel »sestaviti«,« je najprej pojasnil Samide, ki je svoj uspeh pripisal tekaškim izkušnjam, telesni pripravljenosti in taktiki: »Pomembna je kombinacija vseh teh elementov. Osebno mi klanec ne ustreza, vendar je zadnji del ravninski, zato sem se tam taktično odločil za napad, pospešil in si priboril odločilno prednost,« je še dodal.

  Čuferjeva brez konkurence

  Med študentkami je bila najboljša aktualna prvakinja Ana Čufer s Filozofske fakultete, ki je progo pretekla v 10 minutah in 11 sekundah. Na drugem mestu je bila Klara Ljubi z Ekonomske fakultete (10:27), na tretjem pa Breda Škedelj s Biotehniške fakultete (10:32)

  »Z nastopom sem zadovoljna, saj sem vedela, da nisem spočita in da nimam toliko hitrosti v nogah kot lansko leto. Čas je bil zato precej slabši kot lani (takrat je zmagala s časom 9:50, op. p.) vendar se s tem ne obremenjujem, saj vem, da če bi bolj pametno trenirala, bi mi šlo bolje. Je bilo pa res bolj naporno kot lani, ker če nisi pripravljen, je vse težje,« je povedala Čuferjeva in dodala, da se bo teka udeležila tudi prihodnje leto: »Zame je to ena lepših tekem, čeprav se ne ukvarjam z ravninskim tekom. Vzdušje je res pravo in zelo mi je všeč, ker pridejo na ta tek vsi, od atletov do pohodnikov. Važno je sodelovanje in poleg tega še dobrodelnost. Je res poseben dogodek, ki si ga drugo leto ne drznem zamuditi.«

  Bregar in Ružičeva najboljša med občani

  V konkurenci občanov so prva tri mesta zasedli Gašper Bregar (8:25), Miroslav Nikolič (8:41) in Rok Potočnik (8:57), med občankami pa Lea Ružič (11:41), Maja Peperko (12:14) in Rimina Godnič (12:20).

  Tekače sta v cilju med drugimi pričakala tudi tajnik Slovenske Karitas, Imre Jerebic, ki se je v imenu slovenskih družin zahvalil vsem donatorjem, in podžupan Mestne občine Ljubljana, Dejan Crnek, ki je v imenu župana Zorana Jankovića tekmovalcem zahvalil za udeležbo in jim čestital za »osvojitev gradu«.

  Za konec je sledila še podelitev nagrad najboljšim, ki je potekala v hitrejšem tempu, saj so se nad gradom utrgali oblaki in je začelo je močno deževati. Tekmovalci tako niso tekli le na grad, ampak tudi z njega.

  Projekt so omogočili Študentska organizacija Univerze v Ljubljani, Mestna občina Ljubljana, Slovenska Karitas, Univerza v Ljubljani, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Decathlon Ljubljana, Športna unija Slovenje in Timing Ljubljana.

  REZULTATI ŠTUDENTSKEGA TEKA NA GRAD

  Študentje

  1. Jan Samide (Fakulteta za šport) 8:21

  2. Davorin Cimermančič (Fakulteta za strojništvo) 8:29

  3. Luka Kramarič (Biotehniška fakulteta) 8:34

  4. Lucijan Zalokar (Fakulteta za družbene vede) 8:40

  5. Jan Breznik (Pedagoška fakulteta) 8:45

   

  Študentke

  1. Ana Čufer (Filozofska fakulteta) 10:11

  2. Klara Ljubi (Ekonomska fakulteta) 10:27

  3. Breda Škedelj (Biotehniška fakulteta) 10:32

  4. Monika Bajc (Biotehniška fakulteta) 10:38

  5. Tina Klinar (Medicinska fakulteta) 10:49

   

  Občani

  1. Gašper Bregar 8:25

  2. Miroslav Nikolič 8:41

  3. Rok Potočnik 8:57

  4. Matic Plaznik 9:02

  5. Jure Gaber 9:04

   

  Občanke

  1. Lea Ružič 11:41

  2. Maja Peperko 12:14

  3. Rimina Godnič 12:20

  4. Eva Zaletel 12:23

  5. Matejka Ahčin 12:26

  Facebook Twitter Google+ Pinterest

  UŠZP in ŠOUP organizirata jubilejno 20. Jesensko Čisto desetko

  10.10.2017, Lokalno

  Univerzitetna športna zveza Primorske (UŠZP) bo v sodelovanju s Študentsko organizacijo Univerze na Primorskem (ŠOUP) v sredo, 18. oktobra 2017, v koprski Areni Bonifika priredila jubilejno 20. Jesensko Čisto desetko.

  Beri več

  Mesarič in Videčnikova zmagovalca 8. Nočnega teka na Kalvarijo

  07.10.2017, Lokalno

  Univerzitetna športna zveza Maribor (UŠZM) je včeraj v Mariboru izpeljala osmi tradicionalni Nočni tek na Kalvarijo. V moški kategoriji je bil najhitrejši Mitja Mesarič, v ženski pa Valentina Videčnik.

  Beri več

  UŠZP v novem študijskem letu z devetimi vrstami rekreacije

  05.10.2017, Lokalno

  Univerzitetna športna zveza Primorske (UŠZP) bo v študijskem letu 2017/18 izvajala kar devet različnih vrst rekreacije, pri čemer jih bodo imetniki kartic Zdrava zabava kar pet lahko koristili popolnoma brezplačno.

  Beri več

  UŠZM pripravila bogato rekreativno ponudbo, oktober je mesec brezplačnega športa

  04.10.2017, Lokalno

  Univerzitetna športna zveza Maribor (UŠZM) je v novem študijskem letu 2017/18 pripravila bogato rekreacijsko ponudbo.

  Beri več

  V Mariboru konec tedna 8. Nočni tek na Kalvarijo

  02.10.2017, Lokalno

  Univerzitetna športna zveza Maribor (UŠZM) bo v petek, 6.oktobra, v Mariboru organizirala 8. Nočni tek na Kalvarijo.

  Beri več

  V Novi Gorici ustanovili Univerzitetno športno zvezo Nova Gorica

  26.09.2017, Lokalno

  Slovenski univerzitetni športni zavodi so postali bogatejši za novega člana, in sicer je bila v Novi Gorici ustanovljena Univerzitetna športna zveza Nova Gorica (UŠZNG).

  Beri več