Aktivno v Evropski teden športa
 • Galerija slik
 • Aktivno v Evropski teden športa

  Že četrto leto je pred nami Evropski teden športa, ki se bo letos odvijal med 23. in 30. septembrom 2018. Projekt, ki poteka pod geslom #BeActive, je na pobudo Evropske komisije nastal s ciljem, da bi k telesni dejavnosti spodbudili vse ljudi, ne le med tednom športa, pač pa skozi vse leto. Evropski teden športa je namenjen vsem, ne glede na starost, izobrazbo ali telesno pripravljenost. Je priložnost, da posamezniki preizkusijo različne vadbe in najdejo tiste, ki so zanje najbolj primerne.

  Športna aktivnost prinaša mnoge rešitve za probleme današnjih generacij Evropejcev. Pomanjkanje gibanja namreč povečuje tveganja za različne bolezni in povzroča gospodarske stroške. Šport in telesna dejavnost lahko pripomoreta k dobremu počutju državljanov, za posameznike pomenita zabavo in sprostitev. Šport je lahko tudi sredstvo za socialno vključevanje, širjenje sporočila strpnosti in krepitev državljanstva ter povezanosti po Evropski uniji. 

  Tudi v letu 2018 je naloga nacionalnega koordinatorja pri projektu Evropski teden športa zaupana Olimpijskemu komiteju Slovenije - Združenju športnih zvez, katerega članica je tudi Slovenska univerzitetna športna zveza (SUSA). Teden prej bo letos potekal tudi Evropski teden mobilnosti in pri skupnih prizadevanjih se bo OKS - ZŠZ povezal z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvom za zdravje, Ministrstvom za kulturo, Ministrstvom za okolje in prostor, Ministrstvom za infrastrukturo in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje ter številnimi strokovnimi in športnimi organizacijami.

  Že drugič bo Evropski teden športa potekal vzporedno s programom Dober tek Slovenija, Nacionalnim programom o prehrani in telesni dejavnosti. Novost letošnjega leta pa bo povezovanje s kulturo v okviru projekta Umetnost, šport in dediščina, ki se bo odvijal v obliki različnih ustvarjalnih delavnic. 

  Čeprav se delež telesno dejavnih prebivalcev Slovenije v splošnem povečuje, v Evropski uniji pa ostaja na enaki ravni, bi  morali postati vsakodnevno bolj  telesno dejavni. Čas je za akcijo!

   

  Facebook Twitter Google+ Pinterest