V Harbinu od Slovenije boljši samo Kitajci

V Harbinu od Slovenije boljši samo Kitajci

Slovenski curlingaši so se tudi letos udeležili Univerzitetnega zimskega karnevala v Harbinu na Kitajskem. Tokrat so Slovenijo zastopale Lana Staver, Kristina Pavovec, Veronika Šemrov in Brina Meze Petrić ter trenerja Gregor Rigler in Marjan Petrić. Nastopili so v različnih disciplinah, najuspešnejše so bile v kategoriji žensk, ker so zasedle 2. mesto. Nastopili so še v kategoriji mešanih dvojic in na ekshibicijski tekmi.

Ker je tekmovanje potekalo na skrajnem severu Kitajske, ob ruski meji, je bila že samo pot velik izziv. ''Potovanje je bilo precej dolgo, a smo se zelo zabavali. Imeli smo kar 3 lete in po več kot 30 urah srečno prispeli na končno destinacijo. Na srečo smo bili prvi večer prosti, da smo se lahko dobro spočili za tekmovanje in vse preostale obveznosti,'' je dejala Kristina Pavovec, ki se z curlingom ukvarja skoraj dve leti in se je drugič udeležila tega tekmovanja.

Poleg samega tekmovanja so organizatorji zelo dobro poskrbeli tudi za veliko obrobnega dogajanja. ''Že na letališču so nas pričakali naši prostovoljci, ki so nam bili vseskozi na voljo. Tudi v hotelu so se nas razveselili vsi ostali. Nekateri prostovoljci so se nas spomnili od lani in nas posebej poiskali, da smo se po letu dni znova srečali. Sicer je bila namestitev odlično, hrana pa nekoliko enolična,'' je o prvih vtisih povedala Lana Staver, ki, podobno kot Kristina, curling trenira slabi dve leti in se želi v prihodnje prebiti na člansko evropsko prvenstvo.

Glede na to, da bil to tretji zimski festival univerzitetnega športa v Harbinu, so bili tekmovalci vajeni dobrih pogojev tudi na tekmovališču. ''Dvorana je bila še boljša kot lani. Organizacija in vsi ostali prostori so bili lepo urejeni. Tudi z vso opremo, kamni, metlami in ledom smo bili zelo zadovoljni,'' je dejala Veronika Šemrov, ki ima tiho željo nekoč nastopiti na olimpijskih igrah.

Na tekmovanju v ženski kategoriji so se dekleta odlično odrezala. V družbi Poljske, Hrvaške, Bolgarije, Latvije in Kitajske ekipa so se uvrstile v finale, kjer so morali priznati premoč domačinkam. ''Proti Kitajski smo odlično igrale, a žal izgubile z 8:10. Vseeno smo z rezultatom zadovoljne, saj smo odigrale po svojih najboljših močeh. Tudi tekma mešanih dvojic s Kitajci je bila odlična izkušnja, saj je bilo sporazumevanje z njimi prav posebno doživetje,'' je o tekmovalnem delu 3. Univerzitetnega zimskega karnevala povedala Kristina Pavovec in dodala: ''V mešanih dvojicah smo vsaka odigrale 3 tekme in osvojile 4., 6., 7. in 8. mesto.''

''Po vseh tekmah pa smo odigrali se ekshibicijsko tekmo z dvema obratoma z lastnikom dvorane, trenerjem Kitajske ekipe in ''skipom'' kitajske moške reprezentance ter kitajsko reprezentantko, ki je osvojila bron na OI v Vancouvru 2010,'' je bila nad nasprotniki navdušena Lana Staver.

''Celotno vzdušje na prizorišču je bilo zelo sproščeno in je vključeval tudi številne kulturne oglede mesta, ki pa se jih žal nismo morali udeležiti, zaradi natrpanosti naših tekem,'' je omenila Veronika Šemrov, ki zelo dobro povezuje športno in akademsko pot, saj študira na dveh fakultetah hkrati. Na Fakulteti za matematiko in fiziko ter na Erudiu. 

 

Foto: Gergor Rigler

Facebook Twitter Google+ Pinterest