EUP v vaterpolu, 4. dan: primorski vaterpolisti na derbiju vodilnih morali priznati premoč Splitu

EUP v vaterpolu, 4. dan: primorski vaterpolisti na derbiju vodilnih morali priznati premoč Splitu

Četrti dan Evropskega univerzitetnega pokala v vaterpolu je bil na sporedu derbi neporaženih ekip Univerze na Primorskem in Univerze v Splitu. Tekma se je končala z zmago Splita z 10:8, ki je s tem »ubil dve muhi na en mah«, saj si je s to zmago obenem zagotovil tudi končno prvo mesto.

Igralci Splita so na derbiju vodili od prve do zadnje minute, Primorci pa so bili predvsem po zaslugi razpoloženega vratarja Marka Prcaća vse do konca v igri za ugoden rezultat. A po zadnji sireni so se zmage veselili člani hrvaške ekipe, ki so dan pred koncem turnirja že postali zmagovalci, Univerzo na Primorskem pa v soboto ob 21. uri čaka dvoboj z Univerzo v Lyonu za drugo mesto.

Ćalić poskrbel za dober začetek Splita

Derbi neporaženih ekip je bolje začela Univerza v Splitu, ki je v razmaku 47 sekund dvakrat izkoristila številčno prednost za vodstvo z 2:0. Primorci so se hitro zbrali in se trikrat približali na gol (1:2, 2:3, 3:4), vendar pa je imel v svojih vrstah učinkovitega Slavka Ćalića, ki je v prvi četrtini zadel trikrat in imel največ zaslug za vodstvo s 5:3.

Hrvaška zasedba je imela tudi v drugi četrtini pobudo v bazenu, njihove nalete pa je v prvih treh minutah uspešno ustavljal domači vratar Marko Prcać. A Primorci so bili premalo uspešni v napadu, da bi se lahko približali svojim nasprotnikom. Splitu je naposled le uspelo premagati Prcaća in je z golom Ćalića pobegnil na 6:3. Gostitelji so le 23 sekund kasneje znižali prek Reneja Černeke, izid polčasa pa je postavil član hrvaške ekipe Marino Mimica (7:4).

Gledalci, ki so dobro napolnili tribune ob Olimpijskem bazenu Žusterna, so v tretji četrtini videli nadaljevanje strelskega pohoda Slavka Ćalića, ki je dosegel dva zaporedna gola za vodstvo z 9:4, pri Primorcih pa je odgovoril Patrik Vatovec.

Primorci z zaključnim jurišem ujeli priključek, a bili prekratki

Primorcem je v zadnji četrtini preostal juriš na vse ali nič. Ta je obrodil sadove, saj je Nejc Potočnik zadel dvakrat, Uroš Fabić pa dodal gol za 8:10. Do konca tekme sta bili še 2 minuti in 12 sekund, kar je bilo dovolj za povratek, ki pa ga domači podporniki niso dočakali. Primorska ekipa je sicer vztrajno poskušala, a je njihove strele ustavljal vratar Mario Podrug. Split je tekmo dobil z 10:8 in osvojil prvo mesto.

Član primorske ekipe Peter Brozović je o tekmi povedal: »Naša igra je od samega začetka temeljila na centrski igri, nasprotniki pa so imeli consko obrambo, tako da je bil naš napad v veliki meri odvisen od zunanjih igralcev in strelov od daleč. Naš vratar Marko Prcać nas je s številnimi obrambami držal igri in mi smo se borili po najboljših močeh, a smo bili žal prekratki. Jutri se moramo z dvignjenimi glavami zoperstaviti Lyonu in osvojiti drugo mesto.«

Lyon z zmago zadržal tretje mesto

Na prvi petkovi tekmi je Univerza v Lyonu po preobratu z 10:9 premagala Univerzo v Beogradu in ostala na tretjem mestu.

Francosko moštvo je tekmo začelo nekoliko slabše in se hitro znašlo v zaostanku za dva gola (1:3), takšna razlika pa je bila tudi na koncu uvodne četrtine (2:4). Igralci Beograda so svojo pobudo zadržali do zadnjih dveh minut prvega polčasa (5:3), nato pa je bil Lyon boljši v zaključku in z goloma Maximeja Juventina in Sofianeja Lalmija izid izenačil na 5:5.

Tretja četrtina ni prinesla spremembe, obe ekipi sta dosegli po dva gola in bili pred četrto četrtino poravnani na 7:7.

Po krajšem premoru je bila pobuda na strani beograjskega moštva, za katerega je dvakrat zadel Miloš Čabrilo in svojo ekipo približal zmagi (9:7), vendar pa je sledil preobrat. Vaterpolisti Lyona so namreč v zadnjih treh minutah zrežirali delni izid niz 3:0 in rezultat tekmo obrnili v svojo korist. Glavni junak francoske ekipe je bil Sofiane Lalmi, ki je dosegel kar pet golov, od tega dva v zadnjih treh minutah, ko se je dvoboj prevesil na stran Lyona.

Budimpešta se je povzpela na četrto mesto

Ekipa Univerze za tehnologijo in ekonomijo v Budimpešti je suvereno premagala Univerzo sv. Cirila in Metoda v Skopju s 17:6 in se s svojo prvo zmago povzpela na četrto mesto.

Madžarska ekipa je bila občutno boljša od svoje nasprotnice in po prvi četrtini vodila s 4:0, ob polčasu z 9:3, v tretji je svojo prednost povišala že na deset golov (15:5), v zadnjem delu pa dodala še dva gola za končnih 17:6. Najboljši strelec tekme je bil član zmagovalne ekipe Peter Kincses z osmimi goli.

 

REZULTATI PETKOVIH TEKEM

Univerza v Beogradu - Univerza v Lyonu 9:10 (4:2, 1:3, 2:2, 2:3)

(Njegovan 4, Čabrilo 2, Filipović, Arsenović in Mojić po 1; Lalmi 5, Payan 2, Liotta, Juventin in Selendić po 1)

Univerza sv. Cirila in Metoda v Skopju - Univerza za tehnologijo in ekonomijo v Budimpešti 6:17 (0:4, 3:5, 2:6, 1:2)

(Trifunov 2, Stafanovski, Ristovski, Šutoski in Zelenkovski po 1; P. Kincses 8, Jansik 4, Szabo 2, B. Kincses, Kosztolanyi in Kiss po 1)

Univerza na Primorskem - Univerza v Splitu 8:10 (3:5, 1:2, 1:2, 3:1)

(Černeka, Potočnik in Fabić po 2, Fakin in Vatovec po 1; Ćalić 7, Vuko, Mimica in Nadj po 1)

 

LESTVICA:

  1. Univerza v Splitu 4 4 0 0 40:19 12 točk
  2. Univerza na Primorskem 4 3 0 1 41:29 9
  3. Univerza v Lyonu 4 2 1 1 35:28 7
  4. Univerza za tehnologijo in ekonomijo v Budimpešti 4 1 1 2 33:30 4
  5. Univerza v Beogradu 4 1 0 3 37:41 3
  6. Univerza sv. Cirila in Metoda v Skopju 4 0 0 4 20:59 0
Facebook Twitter Google+ Pinterest

Edini slovenski predstavnik v kickboksingu na EUP Oset

16.08.2019, Evropska univerzitetna prvenstva

V Zagrebu je Evropska univerzitetna športna zveza (EUSA) organizirala kar tri evropska univerzitetna prvenstva (EUP) pod skupnim imenom EUP v borilnih športih. Slovenski Univerzi je zastopalo 12 športnikov. Urh Oset...

Beri več

Judoisti na EUP v Zagrebu najvišje do 7. mesta

13.08.2019, Evropska univerzitetna prvenstva

Tudi judoisti so se zbrali v Zagrebu, kjer so tekmovali na evropskem univerzitetnem prvenstvu (EUP) v borilnih športih. Slovenski Univerzi je zastopalo 12 športnikov. Judoisti so bili trije: Tina Pestotnik...

Beri več

V Zagrebu na EUP 8 karateistov in karateistk

12.08.2019, Evropska univerzitetna prvenstva

V Zagrebu je Evropska univerzitetna športna zveza (EUSA) organizirala kar tri evropska univerzitetna prvenstva (EUP) pod skupnim imenom EUP v borilnih športih. Slovenski Univerzi je zastopalo 12 športnikov. Najštevilčnejši so...

Beri več

Hvala in Stanonik na EUP v orientacijskem teku osma

05.08.2019, Evropska univerzitetna prvenstva

V Olomucu na Češkem je bilo organizirano prvo evropsko univerzitetno prvenstvo (EUP) v orientaciji. Slovenijo oz. Univerzo v Ljubljani so zastopali trije študenti Fakultete za strojništvo. Petek Tušar, Simon Stanonik in Gregor Hvala...

Beri več

Ljubljančanke tik pod stopničkami, Primorci na 20. mestu

05.08.2019, Evropska univerzitetna prvenstva

V Portu se je v organizaciji Evropske univerzitetne športne zveze (EUSA) uspešno končalo  4. evropsko univerzitetno prvenstvo v košarki 3x3. Znova so bile v vrhu študentke Univerze v Ljubljani, ki...

Beri več

Ljubljančanke v polfinale, Primorci končali na 20. mestu

03.08.2019, Evropska univerzitetna prvenstva

V Portu so bile v prvih dveh tekmovalnih dneh 4. evropskega univerzitetnega prvenstva v košarki 3x3 odigrane tekme v predtekmovalnih skupinah in tekme v osmini finala. Zadnji dan tekmovanja pa...

Beri več