Študentsko mesto Coimbra z bogato zgodovino bo gostilo EUI
 • Galerija slik
 • Študentsko mesto Coimbra z bogato zgodovino bo gostilo EUI

  Mesto Coimbra na Portugalskem bo od 15. do 28. julija 2018 gostilo Evropske univerzitetne igre (EUI) 2018. Coimbra, ki leži ob reki Mondego v notranjosti Portugalske, danes predstavlja četrto največje urbano središče v tej državi. Leta 2011 je v mestu živelo 143,396 ljudi, v širši urbani regiji pa je bilo 460,000 prebivalcev. Mesto s pisano zgodovino je znano kot študentsko mesto, saj je v Coimbri več višješolskih in visokošolskih izobraževalnih ustanov, med njimi tudi Univerza v Coimbri, na različnih študijskih programih pa se izobražuje okoli 35,000 študentov. 

  Coimbra ima zelo bogato zgodovino. V rimskih časih se je na območju današnjega mesta raztezala naselbina, imenovana Aeminium. Še danes lahko med arheološkimi odkritji najdemo rimski vodovod. Od leta 1131 do 1255 je bila Coimbra prestolnica Portugalske. V poznem srednjem veku, ko je politična moč v mestu začela upadati, pa se je mesto začelo razvijati v pomembno kulturno središče, ki so ga podpirali tako kralji kot tudi lokalni pokrovitelji, škofi, cerkveni rodovi. Na začetku 19. stoletja je Coimbro za kratek čas okupirala francoska vojska.

  Leta 1290 so ustanovili Univerzo v Coimbri, ki je imela sprva sedež v Lizboni, od leta 1537 pa je izobraževalni proces začel potekati v Coimbri. Gre za najstarejšo visokošolsko izobraževalno ustanovo v portugalsko govorečem svetu in eno največjih javnih univerz na Portugalskem. Zgodovinske stavbe Univerze v Coimbri so bile uvrščene na Unescov seznam kulturne dediščine.

  Danes je Coimbra predvsem študentsko mesto. Univerza v Coimbri je najpomembnejša ustanova v kraju in jo obiskuje 20.000 študentov, skupaj z ostalimi visokošolskimi in višješolskimi zavodi pa je v mestu okoli 35.000 študentov. V mestu je še Politehnični inštitut, ki je javna ustanova, v Coimbri študenti lahko obiskujejo tudi javno visokošolsko izobraževalno ustanovo za medicinske sestre in zdravstvenike.

  Poleg fakultet so v Coimbri še nakupovalna središča, tehnološka in medicinska podjetja, odvetniške pisane in specialistične medicinske ustanove. V mestu je veliko zasebnih bolnišnic, ambulant, dva neodvisna državna bolnišnična centra in regionalni onkološki inštitut. Portugalska javna radiotelevizija ima svoj regionalni studio v Coimbri, mesto ima dva pomembna časopisa, tu je tudi priljubljen študentski radio.

  Nabrežji reke Mondego sta povezana s tremi mostovi, v mestu je gosto razpredena avtobusna mreža, vozijo pa tudi trolejbusi, v Coimbri so tri železniške postaje. Regionalno letališče je 7,5 kilometrov oddaljeno od mesta.

  Coimbra je znana tudi po svojih študentskih festivalih, posebej izstopata študentski festival ob začetku študijskega leta in festival ob koncu poletnega semestra.

  Foto: EUSA, PORTUGAL-liIVE.COM, Susan Be

  Facebook Twitter Google+ Pinterest

  EUI: Odbojkarice Univerze iz Maribora z zmago proti tekmicam z Univerze iz Porta…

  20.07.2018, Evropske univerzitetne igre

  Študentke Univerze v Mariboru so končale svoje nastope v odbojki na Evropskih univerzitetnih igrah v Coimbri s končnim 13. mestom. Na zadnjem srečanju se je izbrana vrsta pod vodstvom Iris...

  Beri več

  EUI: Bron v košarki 3x3 ljubljanskim študentkam

  19.07.2018, Evropske univerzitetne igre

  Piše: mag. Matej Jamnik V portugalski Coimbri se je končalo tekmovanje v košarki 3x3 v okviru 4. Evropskih univerzitetnih iger. Ljubljanske študentke so ponovno prišle do medalje - že četrto leto zapored...

  Beri več

  EUI: Zapravljeni priložnosti proti Srbom in 7 trojk Litovcev

  18.07.2018, Evropske univerzitetne igre

  Ekipa Univerze na Primorskem v košarki 3x3 je na Evropskih univerzitetnih igra končala s tekmovanjem, kjer se kljub dobrim predstavam ni izšlo po načrtih. Po zapravljenih priložnostih za zmago proti...

  Beri več

  EUI: Ljubljanske študentke v boj za medalje v košarki 3x3 na 4. EUG v Coimbri

  18.07.2018, Evropske univerzitetne igre

  Po dopoldanskem delu 2. tekmovalnega dne so si slovenski študentje priborili tri zmage in tako je postalo jasno, da se bodo vse tri ekipe podale v boje za medalje.

  Beri več

  EUI: Slovenski študenti in študentke v izločilne boje

  17.07.2018, Evropske univerzitetne igre

  Piše: mag. Matej Janmik Po dopoldanskem delu 2. tekmovalnega dne so si slovenski študentje priborili tri zmage in tako je postalo jasno, da se bodo vse tri ekipe podale v boje...

  Beri več

  EUI: Košarkarice UL kažejo premoč na igrišču

  17.07.2018, Evropske univerzitetne igre

  V torek, 17. julija 2018, so slovenski košarkarji in košarkarice z Univerze v Ljubljani (UL) in Univerze na Primorskem (UP) na Evropskih univerzitetnih igrah v Coimbri nadaljevali boje v skupinskem...

  Beri več